Kies je kanaal

Je hebt hard gewerkt aan je boek. Je bent tevreden over het resultaat en je wilt de volgende stap zetten. Zelf publiceren, ook wel self publish, is één van je opties. Je vindt hier meer informatie over de verschillende kanalen die je kunt gebruiken.

Bekijk ook de producten die je nodig hebt voor promotie in de mediakit.

Bol.com

Wil je je boek alleen op de Nederlandse markt promoten? Dan is Bol.com een goede optie. Het aanbieden van jouw boek is gratis. Wanneer iemand jouw boek bestelt, krijg jij een deel en een deel gaat naar het drukwerkproces. Om je boek te kunnen aanbieden op Bol.com heb je wel een zakelijk account nodig. Nadat je je hebt aangemeld word je door gelinkt naar de website van Brave New Books. Bij bol.com kun je een ISBN nummer toegewezen krijgen maar je kunt ook zelf een ISBN nummer aanvragen.

Amazon.com

Heb je ambities om internationaal te gaan of heb je je boek in het Engels geschreven waardoor je een groter bereik hebt? Dan kun je ook kiezen om te publiceren bij Amazon.com. Ook hier maak je een account aan op kdp.amazon.com en kun je daarna je boek uploaden en publiceren.

Trouble shooting

Iedereen die een boek kan schrijven, komt ook wel uit de omschrijving van Bol.com of Amazon.com om zijn of haar bestand te uploaden. De grootste frustratie van elke ‘self-pubber’, is de vormgeving en het juiste bestand uploaden.

Ontwerp, vormgeving en DTP is een vak apart. je krijgt de maken met fonts, kleurgebruik, overvul of bleed, pagina nummering. Wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet, is het tijd dat je hulp inschakelt.

Publiceren bij Amazon

Schrijven & opmaken

Schrijf je boek:
 
Controleer je boek goed op fouten voordat je je werk publiceert op Amazon. Scan het definitieve concept op spelfouten en gebieden die onnodig of moeilijk te volgen zijn. Schakel desnoods een externe redactie in voor een laatste controle. Wij hebben een zeer strenge redigeerdame waarvan je werk absoluut alleen maar beter van kan worden!
Maak je account aan:

Ga naar de Amazon KDP-website en klik op de optie om een nieuw account te maken. Vul je gegevens in die worden gevraagd zoals naam of uitgeverij, adres, postcode, e-mailadres en telefoonnummer. Amazon KDP gebruikt deze contactgegevens om je tijdens het hele proces op de hoogte te houden.

Kies het formaat:

Met Amazon KDP heb je de mogelijkheid om je boek als paperback of als e-book uit te geven. Bedenk wat de beste manier is om jouw boek te presenteren. Als je boek bijvoorbeeld een thriller voor jonge volwassenen is, is het misschien meer aantrekkelijk voor pocketverzamelaars, terwijl een zelfhulp toegankelijker is voor degenen die lezen op een mobiele telefoon of tablet.

Uploaden:

If you’ve written your book on a standard word processor, it will have to be reformatted in order to display properly in either e-reader or as a paperback. Luck for you, Amazon has made this easy by providing guides for helping you prepare your work with minimal hassle. Follow the steps outlined in the tutorials on the KDP website to get your book looking as it should.

Uploaden

KDP account:

Via het KDP-account kun je je boek  uploaden, lijsten maken, bewerken en uw gebruikersstatistieken controleren. Nadat je je boekenplank hebt geopend, zoek en selecteer je de Kindle e-Book of Paperback-optie, afhankelijk van het formaat dat je hebt gekozen.

 

Vul boekinformatie:

Vervolgens word je door een reeks formulieren geleid, waarin wordt gevraagd belangrijke informatie over jezelf en je boek te verstrekken. Dit omvat onder andere je naam of uitgever, de titel van het boek, een korte beschrijving en de juiste leeftijdscategorie.

Upload je cover:

Als je al een afbeelding hebt, die je voor de boekomslag wilt gebruiken, kun je deze gaan uploaden. Anders zal de ingebouwde ontwerpfunctie van Amazon je helpen om er zelf één samen te stellen. Je omslag moet de aandacht van de lezer onmiddellijk kunnen trekken en een visuele hit van de inhoud van het boek of de belangrijkste thema’s bieden.

Upload je boek:

Klik op browse om het boekbestand op je computer te zoeken en start het uploadproces. Dit kan enkele ogenblikken duren, vooral als je een lang en gedetailleerd boek upload. U kunt nog steeds kleine wijzigingen in je vermelding aanbrengen nadat het boek is geüpload. Het wordt pas verzonden als je het publiceert!

Publiceren

Laatste checks:

Gebruik de preview-functie om te zien hoe je voltooide boek eruit zal zien. Let nogmaals op de opvallende spelfouten of eigenaardigheden. Dit is één van je laatste kansen om belangrijke wijzigingen aan te brengen voordat je het boek verzendt om te worden gepubliceerd.

Bereken de juiste prijs:

Stel een prijs in die volgens jou redelijk is. Houd rekening met het formaat van het boek, evenals de verhandelbaarheid van het verhaal. Het zou bijvoorbeeld redelijk zijn, om meer te vragen voor een paperback over medische wetenschap dan voor een kort Kindle-boek gericht op kinderen. Het kan helpen om ter referentie naar vergelijkbare titels te kijken wanneer je een prijs voor je boek kiest.

Publiceer je boek:

Als je tevreden bent met je vermelding, klik je op Publiceer je Kindle eBoek of publiceer je pocketboek. De boeken die je hebt geüpload, worden vervolgens verzonden naar het Amazon KDP-inhoudsteam, dat het klaarmaakt voor publicatie. Je ontvangt bericht wanneer je boek met succes is verzonden en wanneer het op de te koop aangeboden site verschijnt. Je kunt ter controle auteurs kopieën bestellen.

Verkoop & Statistieken:

Log in op je gebruikersportaal om te zien hoe het met uw boek gaat. Amazon KDP biedt dagelijkse rapporten aan schrijvers die hun diensten gebruiken om hun werken te publiceren. Hiermee kun je zien hoe vaak je boek in realtime wordt verkocht, waardoor je een actieve deelnemer in de zakelijke kant van dingen bent. Succes!

Artikelen over publiceren

Boekpromotie

Boekpromotie

Veel mensen denken vaak dat de investering in het boek zelf zit maar dat hoeft niet. De echte investering zit na de boeklancering. Zonder goede boekpromotie blijft die doos met jouw geweldige kinderboek in de kelder staan zonder dat er wat mee gebeurt om ze alsnog na tien jaar bij het oud papier te zetten.

Organiseer je boekproces

Organiseer je boekproces

Nu ik alweer druk met mijn derde boek bezig ben, merk ik dat ik een bepaalde handigheid erin heb gekregen. Lagen er bij Charly nog her en der schetsen, proefjes, mislukte illustraties en heel veel #def1 #def2 en #finaldef bestanden, pak ik het nu georganiseerd aan.

Het boekavontuur van Melissa

Het boekavontuur van Melissa

Het hele proces vanaf het eerste idee tot het ontvangen van je eerste boek is spannend, leuk en geeft je een gevoel van trots. Wil je dat ook meemaken? Neem dan eens contact op zodat we kunnen bespreken wat ik voor je kan betekenen.

Onomatopee

Onomatopee

Wie herkent de knallende ‘BAM’, ‘POEF’ en ‘KNAL’ niet in rode letters met gele achtergronden zodat het gevoel van de knal nog meer wordt versterkt.