Een kinderboek schrijven is een ruim begrip. Ik heb veel mensen horen roepen dat ze ‘ooit’ een kinderboek willen gaan schrijven. Een droom wordt pas een doel wanneer je er een tijdlijn op zet. Zomaar een kinderboek schrijven is natuurlijk niet echt handig, als je wel een succesvol kinderboek wilt schrijven. Begin daarom met jezelf af te vragen, voor welke leeftijdscategorie je een boek wilt gaan schrijven.

Prentenboek voor 0 – 3 jaar
Thema’s in deze boeken zijn vaak simpel: geluiden, getallen, kleuren, vormen. De illustraties zijn kleurrijk, simpel en duidelijk te onderscheiden.

Prentenboek voor 2 – 5 jaar
De thema’s in deze boeken passen bij de iets oudere dreumesen, peuters en kleuters. Bijvoorbeeld boeken waarin geteld wordt, boerderijdieren benoemd of een simpel verhaaltje voor bedtijd. Het aantal woorden is tussen de 200 en 400 woorden. De illustraties worden al wat meer gedetailleerd en grappiger.

Prentenboek voor 4 – 8 jaar
Deze prentenboeken zijn de meest gangbare die je het vaakst terug vindt in de boekenwinkel. Het aantal woorden dat wordt gebruikt is 400 – 800. De boeken zijn superleuk voor kinderen die hun wereld al aan het ontdekken zijn en uitgedaagd willen worden om meer te ontdekken. Onderwerpen die aan bod komen, zijn meestal uitdagingen die jonge kinderen tegen komen in hun dagelijks leven. De illustraties krijgen steeds meer detail en worden spannender.

Prenten-verhalenboek voor 6 – 10 jaar
Het prenten-verhalenboek is voor de wat oudere kinderen die al heerlijk in een verhaal kunnen duiken. Op elke pagina komt nog steeds een illustratie voor. Het aantal woorden wat wordt gebruikt is tussen 1000 en 3000.

Leesboek voor 6 – 10 jaar
Een leesboek voor deze leeftijd is onderverdeeld in korte hoofdstukken met hier en daar een illustratie. Het aantal woorden in deze boeken is tussen de 3000 – 10.000. Vaak worden dit soort boeken in een serie geschreven. Dus als je veel ideeën hebt voor hetzelfde karakter, zoek uit of deze categorie bij je past.

Leesboek voor 8 – 12 jaar
Belangrijk bij deze boeken is dat het taalgebruik aansluit bij de leeftijd. De boeken hebben altijd een bepaald thema en zit vol met avontuur. Ouders komen niet meer voor in deze verhalen en het boek heeft altijd een goed eind. Het aantal woorden gebruikt in deze boeken begint vanaf 10.000 woorden.

Het is dus belangrijk van te voren al te bedenken, voor welke leeftijdscategorie je wilt gaan schrijven. Een boek met 3000 woorden is voor een dreumes veel te lang terwijl een boek van 1000 woorden weer veel te saai is voor een kind van tien jaar. De perfecte plek om niet alleen ideeën op te doen voor jou boek maar ook om te andere boeken te bekijken in de verschillende leeftijdscategorie is je plaatselijke bibliotheek. Op woensdagmiddag is de kinderafdeling ook nog eens vol met kinderen die met hun leukste boek zwaaien. Ideaal om te onderzoeken wat succesvol is en wat niet.

Heb je vragen over jouw idee voor een kinderboek of kan ik je ergens mee helpen? Stuur me dan een berichtje en ik zal je zo snel mogelijk antwoorden!

 782 total views,  1 views today

close

Download a free copy on how to publish your own picture book