Nu ik alweer druk met mijn derde boek bezig ben, merk ik dat ik een bepaalde handigheid erin heb gekregen. Lagen er bij Charly nog her en der schetsen, proefjes, mislukte illustraties en heel veel #def1 #def2 en #finaldef bestanden, pak ik het nu georganiseerd aan.

Het verhaal
Een verhaal voor een kinderboek kan zomaar tijdens een dagelijkse wandeling ontstaan. Een geluid, een moment of een herinnering van vroeger. Zodra het idee in mijn hoofd omhoog borrelt, schrijf ik het snel op in het kladblok op mijn telefoon. Want zo’n verhaal komt natuurlijk nooit wanneer je pen en papier bij de hand heb.
In grove lijnen maak ik notities zoals ik denk dat het verhaal moet gaan lopen. Daarna leg ik het weer weg zodat het kan borrelen en sudderen ergens in de donkere krochten van mijn ongrijpbare creatieve brein. Ik wacht tot het pling-moment.
Het pling-moment is het moment dat ik weet hoe het verhaal exact geschreven moet worden. Dat moment gebeurt vaak om half drie snachts maar wederom is daar mijn geduldige smartphone die alle aantekeningen noteert.

De schetsen
Als de verhaallijn staat, begin ik met de karakterschets. Wie is mijn hoofdpersoon, hoe ziet hij of zij er uit, welke gezichtsuitdrukkingen en wat voor karakter heeft mijn hoofdpersoon. Als mijn hoofdpersoon vorm heeft gekregen in de schets, ga ik verder met de verhaallijn. Ik gebruik hiervoor het ouderwetse inslagschema. Een prentenboek heeft doorgaans 32 pagina’s, inclusief titelpagina en colofon.
Na de grove schetsen, werk ik de schetsen uit tot duidelijke schetsen om ze daarna op mijn goede papier te zetten en uit te werken. Bij Charly maakte ik schets voor schets, waardoor Charly er weleens iets anders uitzag op pagina drie dan op pagina zeven. Al mijn illustraties maak ik met potlood. Dit proces gaat langzaam omdat je laag over laag zet. Bij Pups begin ik bijvoorbeeld met heel licht geel, daarna gaat er een laag overheen met iets donkerder geel, daarna oranje en zo verder tot ik de juiste toon heb bereikt.
Ik heb gemerkt dat wanneer ik elke prent afzonderlijk van elkaar maak, de karakters er anders uit gaan zien. Daarom heb ik in het boek van Pups eerste alle ‘Pupsen’ gemaakt, daarna de hommels en uiteindelijk de rest uitgewerkt.

Illustraties
Om het overzicht te houden of de kleuren en afbeeldingen nog met elkaar kloppen, maak ik gebruik van het inslagschema. Ik zie hier direct op wat ik nog moet doen en of de verhaallijn goed loopt, samen met de illustraties. Het maken van de illustraties is duidelijk het meeste werk wanneer je een prentenboek gaat maken. Bedenk goed of je dit wilt laten doen of dat je zelf aan de slag wilt gaan.

Samenvoegen
Wanneer alles af is, voeg ik tekst en illustratie samen in Indesign. Ik ontwerp de inhoud en de cover van het kinderboek. Uiteindelijk komen daar twee bestanden uit. De cover en de content. Om deze bestanden te kunnen uploaden, moeten alles wel ‘bleed’ of overvul hebben anders kan de drukker er niet mee aan de slag.

Wanneer je het hele proces doorlopen hebt, is het wachten enkel nog maar op de drukker. Mijn illustraties archiveer ik op een speciale plek en nieuwe ideeën borrelen alweer omhoog voor een vierde boek. Maar zoals je ziet moet ik nu eerst hier nog even aan doorwerken!

Heb je vragen? Wil je ook een boek publiceren maar je weet niet hoe? Schroom niet om contact op te nemen. Ik beantwoord graag al je vragen!