De vormgeving van een kinderboek is eigenlijk een vak apart. Online drukkers zoals Amazon en Bol hebben hier speciale programma’s voor die je kunt downloaden. Toch zit een beginner vaak met de handen in het haar. Dit is niet wat je in gedachten had, toen je een kinderboek wilde schrijven. Hieronder deel ik een aantal tips waardoor het misschien een klein beetje makkelijker en minder stressvol voor je wordt.

Het kiezen van het juiste formaat voor jouw kinderboek kan een uitdaging zijn. Wanneer je zelf publiceert bij Amazon, Ingramsparks of Bol zit je natuurlijk vast aan hun voorgekauwde maten. Maar dan nog bieden ze veel verschillende maten aan. Bij een drukker kun je wel voor een eigen maat kiezen waarbij de kosten dan weer meespelen in de keuze.  Hoe kies je dan het beste formaat voor jouw boek? Om een gevoel te krijgen voor een fijn boekformaat kun je bij de bibliotheek op de kinderafdeling een heleboel verschillende maten boeken vinden. Pluk een aantal verschillende boeken uit het vak en kijk hoe het voelt, hoe het er uit ziet, hoe het in je hand ligt. De keuze hangt ook af van de leeftijdscategorie, het soort boek en het verhaal. Misschien werkt een verticaal formaat beter met het verhaal wat je hebt geschreven dan een horizontaal formaat. Zelf ben ik altijd een groot fan van een vierkant formaat maar dat is enkel omdat een vierkant formaat voor mijn gevoel in evenwicht is, het is iets persoonlijks. Een vierkant formaat kan wel weer wegzinken in een boekenkast terwijl een horizontaal formaat erboven uitsteekt en een verticaal formaat aan de voorkant eruit steekt (of op zijn kant wordt gezet).

Als je uiteindelijk je keuze hebt gemaakt, kun je aan de slag met een storyboard. Op een A4 formaat staat elk hokje voor een pagina. Een standaard kinderboek bestaat uit 32 pagina’s. Door gebruik te maken van een storyboard, kun je per pagina invullen welke tekst en illustratie er op de pagina komt zodat je kunt checken of het gevoelsmatig goed loopt. Wanneer je je storyboard vanaf het begint goed hebt opgezet, scheelt dat voor later enorm veel tijd en frustratie. Ook voor een illustrator.

Download hier een voorbeeld van een van 32 pagina’s.

Ga je daarna zelf aan de slag met de vormgeving van jouw boek, is de fontkeuze ook een belangrijk aspect om je in te verdiepen. Welk font past bij jouw boek, hoe groot moet het zijn en wat is de regelafstand? Vaak leest een schreefletter beter dan een schreefloze letter. Schreefletters zijn bijvoorbeeld: Arno Pro, Palatino Linotype, Book Antiqua, Georgia, Goudy Old Style, Adobe Garamond Pro, Bookman, Century Schoolbook. Misschien past een speelser font meer bij jouw verhaal. Dan kun je kijken naar bijvoorbeeld Sassoon Primary of Tuffy Infant.

De illustraties die je voor je kinderboek maakt of die je voor je boek laat maken, hangen nauw samen met het storyboard waar we het eerder over hadden. Tekst en illustraties moeten perfect op elkaar afgestemd zijn om het verhaal goed te laten lopen. Een goede kinderboekillustrator weet dat de illustraties een aanvulling zijn op het verhaal en niet zo zeer een herhaling van wat de tekst zegt. De illustraties die zijn aangeleverd door je illustrator, of die je zelf hebt gemaakt, moeten een hoge resolutie van minimaal 300dpi hebben en zijn CMYK, waardoor ze geschikt zijn voor drukwerk. Een goede boekillustrator weet deze eisen.

Uiteindelijk komen alle elementen; het verhaal, de illustraties, de fonts en de layout bij elkaar in het ontwerp van je boek. Nu gaat blijken of al het voorwerk goed is gedaan en zul je gaan zien of het boek wordt, zoals je in je hoofd had. Maak voordat je alles upload naar Amazon of naar een drukker stuurt, een dummy van je boek, zodat je ziet hoe het uiteindelijke resultaat gaat worden. Vergeet niet in een apart document de front- en backcover te maken. Een cover moet er uitspringen want boeken worden nu eenmaal wel beoordeeld op hun cover. Hier vertel ik meer over in een volgende blog.  Ben je helemaal tevreden? Maak dan een certified PDF met drie millimeter overvul (ook wel bleed genoemd) en upload je boek of stuur het document naar de drukker.

Ben je niet helemaal zeker van de stappen? Vraag dan om hulp! Ik help je graag verder met de opmaak van jouw kinderboek!

 550 total views,  1 views today

close

Download a free copy on how to publish your own picture book