Als je, net als ik, jarenlang met een idee voor een kinderboek in je hoofd zit, dan wordt het nu tijd om dat op te gaan schrijven! Je eigen kinderboek zelf publiceren is nog nooit zo makkelijk geweest! In deze blog geef ik je een aantal tips over de opbouw van jouw kinderboek.

In kinder- of prentenboeken speelt het karakter wat je verzonnen hebt, de absolute hoofdrol. Het verhaal is een serie van tegenslagen toewerkend naar een bepaald doel, wat jouw hoofdpersoon wilt bereiken. In het boek van Charly gaat op reis verveelt Charly zich vreselijk omdat hij alleen is. Hij besluit op reis te gaan. Het begin van de reis is geweldig, hij ontmoet nieuwe vrienden en ontdekt mooie plekken. Maar hij beseft al snel, dat hij al die vrienden ook weer moet laten. Charly komt op een dieptepunt waar hij heel erg verdrietig is en niet meer alleen wilt zijn. De eenzaamheid lijkt onoverkomelijk. Net voordat hij alles wil opgeven en terug naar huis wil vliegen, ontmoet hij Charlotte die voor altijd bij hem wil blijven. De omgeving waar het verhaal zich afspeelt, het karakter in je boek en het doel wat je karakter graag wilt bereiken, hangt allemaal af van de doelgroep waar je voor schrijft. Kinderen voelen zich het meest aangesproken door kinderverhalen waarin het karakter net iets ouder is dan zijzelf.

Een kinderboek lijkt simpel maar de kracht van een goed kinderboek is de compositie van het verhaal. Een goed verhaal heeft een begin, een middenstuk en een eind waarin er actie is, spanning en emotie. Houd rekening met de volgende punten tijdens het schrijven van jouw verhaal.

Onvergetelijk karakter
De beste kinderboekkarakters blijven hangen. De karakters zijn sterk neergezet, durven avonturen aan te gaan en hun dromen na te jagen. Kinderen willen ook graag onverschrokken en zonder angst zijn, net zoals het karakter in het boek.

Spanning
Je moet het maar durven. Sommige boeken beginnen direct op een spannend moment. Dit kan een scene zijn waarin direct iets gebeurt. Het kan een beschrijving zijn van een apart karakter in je boek. Het kan een bijzondere omgeving zijn waarin al heel veel gebeurt of een bijzondere dialoog tussen twee karakters.

Dialogen
Wanneer je gebruik maakt van dialogen in je verhaal, wees er van bewust dat de dialoog realistisch is voor de leeftijd waar je voor schrijft. Kinderen vinden het fijn een verhaal te lezen dat klinkt alsof ze een gesprek voeren. Luister hoe kinderen uit de gekozen leeftijdscategorie met elkaar praten en ga daarmee aan de slag. Besluit ook daarmee direct je schrijfstijl en houd je daaraan. Schrijf je in de verleden tijd, blijf dan in de verleden tijd schrijven. Schrijf je in de tegenwoordige tijd, houd die structuur dan vast.

Verhaallijn
Naast bijzondere, onvergetelijke karakters in je verhaal, is de verhaallijn natuurlijk ook belangrijk. Zorg voor genoeg problemen en uitdagingen die je karakter moet overwinnen. Natuurlijk wil elk kind een goed eind en een oplossing voor het probleem want je karakter in het boek had. Want wanneer jouw boek een goed einde heeft, is het heel goed mogelijk dat je lezer jouw boek keer op keer op keer weer pakt om opnieuw te lezen. Dan weet je dat je een goed boek hebt geschreven!

 184 total views,  2 views today

close

Download a free copy on how to publish your own picture book