Ben jij ook zo’n auteur die het heerlijk vindt om in alle stilte, op je zolderkamertje aan je boek te werken? Vind je het moeilijk om daarna op een podium te klimmen om je boek te promoten? Hieronder staan een aantal tips om de aandacht op je boek te vestigen zonder dat er direct een enorm spotlight op jou wordt gezet.

 • Maak een mooie profielfoto.
  Hiervoor kun je een professionele fotograaf inhuren. Heb je weinig budget dan kun je tegenwoordig ook al hele mooie foto’s met je eigen camera maken.
  Tip: bekijk profielfoto’s van andere auteurs.
 • Laat een website maken
  Heb je als auteur een eigen website, dan staat dat professioneel. Een website hoeft niet duur te zijn maar is wel een belangrijk verkoop tool in je marketingstrategie. Claim je auteursnaam als domeinnaam, koppel je social media aan je website, deel je boek(en) en blog regelmatig over het onderwerp van je boek of informatie die je doelgroep leuk vindt.
  Tip: Neem je eigen website als basis waar alle informatie over jou en je boeken te vinden is. Deze content kun je daarna weer makkelijk delen in je social mediakanalen.
 • Creëer de mogelijkheid om een e-mailadres achter te laten.
  Zo krijg je al snel een groeiende mailinglijst voor het versturen van het laatste nieuws, de lancering van een nieuw boek of gewoon een aanbieding.
  Tip: organiseer een wedstrijd waarbij men zich moet aanmelden voor de nieuwsbrief. Op die manier groeit je mailinglijst sneller. Laat mensen inschrijven, delen en liken op social media.
 • Als je nog niet online zichtbaar bent, maak dan als de wiedeweerga snel die profielen aan op Facebook, Twitter, LinkedIn en Goodreads.
  Het is de snelste weg naar je doelgroep.
  Tip: schrijf regelmatig een blog op je website en deel dat met je volgers op social media. Je houdt niet alleen contact met je doelgroep maar je stijgt ook in de Google ranking.
 • Weet je nog hoe leuk het was om een echt kaartje te ontvangen? Ik wel!
  Laat ansichtkaarten maken van je hoofdpersoon uit je boeken. Je kunt ze zelf versturen of meesturen met een boek of gewoon stiekem door brievenbussen stoppen met een leuke of boodschap.
  Tip: verdiep je in de mogelijkheden voor merchandise zoals ansichtkaarten, boekenleggers of een pluche versie van het hoofdpersoon uit jouw boek.

Met deze tips kun je al heel wat aandacht krijgen voor jouw boek zonder dat je direct het podium op hoeft te klauteren om door een megafoon te moeten tetteren voor aandacht.
Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze blog? Laat het me weten, ik stuur altijd een antwoord terug.