De reden dat je voor zelf publiceren hebt gekozen is voor iedereen verschillend. Misschien wil je niet leuren bij uitgevers om je boek te laten uitgeven. Of je wilt alles in eigen beheer houden. Wat de reden ook is, bij ‘selfpubben’ komt meer kijken dan alleen een boek schrijven.

Iedereen kent het spreekwoord: ‘don’t judge the book on its cover’. Uit onderzoek is gebleken dat iedereen dit natuurlijk wel doet, als je de zin letterlijk neemt. Scrollend door de ontelbare boeken op Amazon of Bol.com, wordt je aandacht getrokken naar iets dat opvalt. Een opvallende cover is dus heel belangrijk voor jouw boek. Heb je daarom genoeg ervaring om zelf een cover te maken of huur je daar iemand voor in?

Elementen op de cover
Wat moet er allemaal op een cover? Natuurlijk de titel (eventueel subtitel) en de auteur. Heb je een kinderboek met illustraties? Dan is het wel zo netjes om ook de illustrator te noemen. Op de achterkant van het boek komt een kort stuk tekst waar je boek over gaat en een stukje tekst over de auteur. Wanneer er al reviews zijn over het boek, is het een goed idee om die ook op de achterkant te plaatsen.
Daarnaast heeft het boek een ISBN nummer nodig. De barcode van het ISBN nummer wordt vaak op de achterkant, onderin de hoek geplaatst. Let op dat dit de juiste maat heeft. Is de barcode te klein, kan deze niet gescand worden. Wanneer je besluit vanuit je eigen uitgeverij te werken, plaats dan ook het logo op de achterkant van het boek.

Cover ontwerp
Waar moet je rekening mee houden met het ontwerp van een cover? Scroll zelf eens door de talloze boeken bij Bol of Amazon. Wat valt op en wat valt weg. Hoe gedetailleerder de cover, hoe meer het online een vetvlek lijkt te worden. Zorg dat de titel in een duidelijk font op de cover staat. Maak je gebruik van een illustratie? Laat je illustrator een speciale cover illustratie maken. Een duidelijke, grote illustratie van jouw hoofdrolspeler, valt meer op dan een scene met heel  veel elementen. De cover moet natuurlijk wel bij het boek passen, maar let toch op je kleurgebruik. Knalt het ook nog op thumbnail formaat?

Test je cover
Wanneer je zelf een cover hebt gemaakt, kun je er supertrots op zijn maar dat wil nog niet zeggen dat het ook daadwerkelijk een goede cover is. Test je cover in je omgeving bij mensen die eerlijk durven te zijn. Test je cover bij kinderen of in een Facebook groep met mede-selfpubbers.

Cover designer
Wat kun je van een book cover designer verwachten? Ten eerste natuurlijk een professionele opzet. Een designer zal je  vragen naar de belangrijke elementen zoals de illustraties, teksten, titel, auteur, over de auteur en ISBN. Een goede designer weet ook hoe je een ISBN nummer in een barcode plaatje kunt krijgen dus daar hoef jij je dan ook geen zorgen over te maken.
Nadat je het uiteindelijke boekontwerp heb goedgekeurd, krijg je van de designer een PDF voor druk (inclusief ‘bleed’/overvul), een e-book cover, mocht je ook een e-book gaan uitgeven van het boek, en eventueel een 3D cover mock-up. Met deze elementen kun je zelf verder aan de slag in het publiceertraject.

Heb je vragen over jouw cover of heb je hulp nodig? Stuur dan een berichtje zodat we kunnen bespreken wat ik voor jou kan betekenen.

 184 total views,  1 views today

close

Download a free copy on how to publish your own picture book