Het proces van een kinderboek schrijven en uitgeven is een uitdaging, spannend en leuk. Wat de meeste auteurs niet leuk vinden, is het stuk wat daarna komt, de marketing. Hoe krijg je jouw kinderboek bij een kind. Het marketing gedeelte is ook vaak de reden dat mensen niet zelf willen publiceren en liever alles via een uitgeverij laten lopen. Ook daarbij moet je goed opletten met welke uitgever je in zee gaat. De vanity uitgevers vragen je een bepaald bedrag en laten daarvoor je boek vormgeven en drukken. Vaak hoort daar de verspreiding niet eens bij.
Een normale uitgever vraagt geen geld om jouw boek uit te geven. Wanneer een gewone uitgever je manuscript goed keurt, gaat hij voor jou aan de slag. Hij zoekt een geschikte illustrator erbij, laat het boek vormgeven en drukken. Daarna zorgt hij ook voor de verspreiding en verkoop.

Wanneer je zelf je boek gaat uitgeven, zul je de stappen die een uitgever normaal voor jou doet, zelf moeten doen. Ik geef hieronder een aantal tips waarmee je je boek onder de aandacht kan krijgen.

  1. Zorg dat je website er goed uitziet. Als auteur en uitgever heb je een vaste plek nodig waar jouw publiek je boeken kan terug vinden én bestellen. Kies een goede domeinnaam. Dat kan je auteursnaam zijn, je eigen naam of de naam waaronder je wilt werken. Als je de titel van je eerste boek kiest, heb je bij een volgend boek weer een nieuwe domeinnaam nodig. Dat is niet handig. Denk vooruit. Kies voor een duidelijk ontwerp wat aansluit bij jouw boeken. Het hoeft geen uitgebreide website te zijn maar genoeg om informatie over jou als schrijver en je boeken te laten zien. Een landingspagina, blogpagina en contactpagina is al genoeg. Zorg dat je een professionele profiel foto op je website plaatst en geen vakantiekiekjes. Voeg je Social Media accounts toe op je website zodat mensen je kunnen gaan volgen via Facebook, Twitter en Instagram.
  2. Verzamel content voor je blogpagina. Deel hier het laatste nieuws, zoals op welke scholen of plekken waar je voorleesmiddagen houdt. Ook wanneer er een nieuw boek in aantocht is, kun je delen op je blogpagina. Denk ook aan extra achtergrond informatie over het onderwerp van je boek, wat leuk is om te weten voor kinderen. Gaat je boek over een bepaald land, dan kun je wat over de achtergrond van dat land vertellen. Misschien heb je de karakters uit je boek in pluche knuffelbeesten laten maken en kun je deze ook op je website aanbieden.
  3. Schrijf scholen aan met de vraag of ze het leuk vinden om een voorleesmiddag te houden. Wanneer een school dit leuk vindt, kun je de verkoop laten verlopen door een doos boeken mee te nemen of aan alle kinderen een bestelformulier mee te geven waar het boek besteld kan worden. Ik raad aan om de bestelling via je eigen website te laten verlopen, zodat potentiële kopers niet afgeleid worden door andere boeken op bijvoorbeeld een website als Bol of Amazon. Zorg er ook voor dat mensen een leuke review kunnen achterlaten, die potentiële kopers weer over de streep trekken.
  4. Vraag in lokale boekwinkels of je een signeersessie mag houden. Deel dit via Social Media zodat er een flinke opkomst is en deel daarna ook weer de foto’s van die signeersessies. Boekwinkels vinden het vaak fijn dat je nieuwe klanten naar hun winkel trekt. Maak het aantrekkelijk door iets lekkers of leuks mee te nemen wat je kunt uitdelen bij het boek.
  5. Organiseer een wedstrijdelement waar kinderen het boek en het knuffelbeest kunnen winnen. Gaat jouw boek over vriendschappen? Laat kinderen zelf een verhaal insturen over hun beste vriend of hoe hun vriendschap is ontstaan. Gaat je boek over reizen? Laat kinderen een tekening maken over hun mooiste reis of hun droomreis.

Wat je ook organiseert, zorg ervoor dat je altijd fotomateriaal maakt en dat weer deelt op je Social Media kanalen. Internet is niet heilig maar het is zeker een grote gedeelte van je marketing. Heb je hulp nodig bij de vormgeving van jouw promotiemateriaal? Kijk dan eens in onze mediakit. Heb je een vraag of opmerking of wil je wat meer informatie? Stuur mij dan een berichtje!

Heb je meer tips? Laat ze hieronder achter in de comments! Ik hoor het graag van je.

 249 total views,  1 views today

close

Download a free copy on how to publish your own picture book