Het is zeker al zestien jaar geleden dat ik bij een drukker zat, voor een offerte voor een kinderboek. Het zou een investering worden van duizenden euro’s die ik op dat moment niet had, met daarbij in het achterhoofd of het de investering waard was. Het kinderboek destijds stierf een stille dood en verdween ergens in een kast. Toen ik jaren later mijn droom om wilde zetten in een doel en er achter kwam dat het nu veel makkelijker zou zijn om een boek uit te geven, was ik om. Ik stond helemaal te juichen toen ik in het nieuws las, dat Amazon ook naar Nederland komt.

Amazon is de internationale Bol.com maar dan groter, beter, voordeliger, meer mogelijkheden. Het enige nadeel voor de Nederlandse markt is dat nog weinig mensen Amazon kennen. Voor mij was het ook nieuw en wanneer iets helemaal nieuw is, ga je op zoek naar informatie. Ik sloot me aan bij ‘selfpub’-groepen. Waarom zou ik het wiel zelf uitvinden als iemand anders dat al voor mij had gedaan.

Ik maakte aantekeningen, bewaarde belangrijke informatie, zodat wanneer ik zelf mijn boek zou gaan uploaden, ik alles al gelezen had en bij de hand had. Wat ik niet had verwacht maar toch gebeurde, was dat Amazon het toch onoverzichtelijker maakt dan nodig. Daarom geef ik hieronder eerst de verschillende afdelingen waar je mee te maken gaat krijgen als je zelf wilt gaan publiceren.

 • KDP
  Platform om je geprinte boek en e-book te publiceren. Je e-book kun je hier gratis publiceren. De kosten voor de geprinte versie variëren. Na uploaden kun je goedkoop je auteurskopies kopen en die in je eigen omgeving of via je website verkopen. Je kunt ook de promotie doen via Amazon waar je doelgroep direct bij Amazon koopt en jij een deel van de opbrengst krijgt.
 • Amazon Advantage
  Advantage is een self service voor het rechtstreeks verkopen van mediaproducten op Amazon.
 • AMS
  Met deze service kun je betaald adverteren op Amazon. Je kunt je budget voor elke dag instellen. Wanneer je dit niet goed in de gaten houdt, kunnen de kosten hiervoor snel oplopen. Weeg het altijd af tegen de opbrengsten zodat je geen verlies draait op je boek.
 • Seller central
  Het standaard verkoop platform van Amazon. Dit wordt doorgaans gebruiken voor boeken die niet in de KDP-omgeving staan. De kosten hiervoor zijn $ 40, – per maand en $1,80 per verkocht product.
 • FBA
  Fulfillment by Amazon. Je stuurt een aantal boeken naar Amazon en zij versturen dat weer naar de koper. FBA maakt je boek beschikbaar voor Prime Shipping wat voor een hoop mensen belangrijk is omdat zij hun product graag snel willen hebben, zeker tijdens de feestdagen.
 • Author Central
  Dit is de auteurspagina waar je alle informatie over jou als auteur kwijt kan. Het is gratis, wanneer je dit goed invult met foto staat dit weer een stuk professioneler voor je boekverkoop.

Op dit moment is er nog geen Amazon-NL via Amazon-UK of DE kun je al heel veel doen voor je boekverkoop. Je kunt je bijvoorbeeld ook aanmelden voor het Amazon Affiliate program. Hiermee kun je een link naar je boek generen die je weer op je website plaatst waardoor mensen makkelijker het boek kunnen aanschaffen.
Mocht het voor jouw lezers alsnog te ingewikkeld zijn om jouw boek te bestellen, schaf dan in jouw KDP omgeving auteursboeken aan, dat kan van 1 tot 999 exemplaren, en verstuur die zelf naar jouw lezer!

 284 total views,  1 views today

close

Download a free copy on how to publish your own picture book